COLL DE PORC


CAN MASSANA-COLL DE PORC-CAN MASSANA
(Ruta circular: Pujada pel camí del Pas del Príncep i baixada pel camí de la Roca Foradada)

PRESENTACIÓ DEL LLOC:

On som: Can Massana, municipi del Bruc. A la comarca de l'Anoia.

Com arribar-hi: OBRIR MAPA. En cotxe, Autovia A-2 de Barcelona a Lleida. Encreuament de les carreteres comarcals BP-1101 del Bruc a Manresa i carretera BP-1103 de Can Massana a l’Abadia de Montserrat.

Què hi volem fer: Visitarem les ruïnes del castell i l'església de Sant Pau Vell. Pujarem per l'estreta i curta canal de la Portella de les Agulles. Passarem pel Pas del Príncep i el coll de Porc. Pujarem a dalt de la Roca Foradada i gaudirem de les seves impressionants vistes.


Obrir mapa més gran



DESCRIPCIÓ DE LA RUTA

Sortim de Can Massana en direcció a la muntanya per una amplia pista. Hem de seguir les marques blanques i vermelles del GR 172 del Camí de la Roca Foradada. Al poc de sortir trobarem una cruïlla de pistes. Agafem la de l’esquerra, la que puja. Més endavant trobarem una altra cruïlla, seguim recte.
Continuem el camí i abans d’arribar al collet de Guirló. Ens desviem del camí a la dreta (indicat) per anar a visitar les ruïnes de l’església de Sant Pau Vell
, que s'aixequen sobre un contrafort rocós, recorden que en aquell lloc es trobava un dels cinc anomenats Castells de Montserrat.

El que veiem actualment són les restes d'una església del s.XIV, actualment en fase de reconstrucció, fornida de dos àbsides i coberta amb una volta de mig punt, avui dia gairebé enrunada. Al seu voltant s'endevinen els murs del castell. En el punt més alt del turó, trobarem vestigis d'una antiga torre de defensa.

Des de Sant Pau Vell es gaudeix d’una magnifica vista de la regió de Les Agulles.
Tornem al camí i seguim cap al coll de Guirló, on deixarem un camí a la dreta que fa una forta baixada. Després de una petita baixada i al final del coll trobarem l’inici del camí del Refugi.

Aquí deixarem les marques del GR, camí que marxa recte. I agafem el de la dreta amb marques de PR blancs i grocs. Ens pocs minuts arribarem a una canal de pedra estreta. Uns dels passos més divertits de l’excursió. Un cop a dalt, estarem al coll de la Portella.

Des d’aquest punt podrem gaudir d’unes magnifiques vistes de la zona de les Agulles.

No agafar el camí que puja a les agulles (equipat) i que marxa a l’esquerra. Nosaltres agafem el camí que baixa cap a la dreta, en direcció al torrent dels Cirerers.

Abans de creuar el torrent, deixarem un camí a la dreta que puja dels Pallers i més endavant arribarem al darrera del refugi de Vicenç Barbé.

Al poc de deixar el refugi, deixem un camí a la nostre esquerra que s’enfila per la Canal Ampla (marques blaves). Una roca ens indica la direcció “Coll de Porc”. El camí és força agradable.

Passarem pel torrent del Lloro i deixarem a la nostra dreta el camí que baixa a la cova de l’Arcada (difícil de veure). Mes endavant deixarem a la nostre esquerra un camí que puja al Frares.

Seguim les marques grogues fins al Pas del Príncep. Un petit coll amb bones vistes de l’agulla Gran del Pas del Príncep. Continuem i deixarem a la dreta un camí que baixa en direcció al torrent de les Grutes (marques vermelles). Al cap de poc trobem a la nostre esquerra la font de l’Esllavissada.

El camí segueix pujant fins al coll de Port. Des de aquest punt tindrem vistes dels dos vessants de la muntanya i podrem observar amb tot detall la regió dels Frares Encantats i els Ecos, on cada agulla té el seu propi nom. Podem tenir la impressió que ens trobem en un bosc petrificat envoltats d’estranyes figures mitològiques.

En aquest punt deixarem el PR, camí a la nostre dreta i que continua cap al coll del Miracle (indicat). Seguim recte i comencem la baixada tot seguint les parets dels Frares Encantats i les marques de color blanc. Passarem per davant de la font del Coll de Porc. El terra acostuma a estar mullat.

Arribarem a una cruïlla (indicada). A l’esquerra va a parar a la zona de les Agulles i la part alta de la canal Ampla. Nosaltres seguim per la dreta, camí de baixada i que va a buscar el GR 172.

Un cop al GR girem a l’esquerra en direcció Can Massana. Davant nostre podem admirar La cadireta, una roca amb forma de morro de gos. I la Roca Foradada, Una imponent mola de roca amb un forat al mig.

Seguim el camí i un cop deixat a la nostre esquena la Roca Foradada, podem enfilar-nos per un sender que trobem a l’esquerra marcat amb una fita. Només hem d’anar pujant en direcció a la Foradada. Un cop d’alt quedarem meravellats d’aquesta increïble formació rocosa i de les seves magnifiques vistes.

Diu la llegenda popular:

Que Montserrat va ser feta pels àngels del cel i que Déu quan ho va veure va fer baixar al mar la muntanya amb forma de vaixell que els àngels havien fet. Aquesta feina va ser encarregada a l'arcàngel Sant Miquel. Així van fer un forat per on passar un gran corda (la roca foradada) i un cadira on seia l'arcàngel per dirigir les maniobres. Abans d'arribar al mar les cordes van petar pel pes de la muntanya i la muntanya va caure del cel i es va trencar en mil bocins que van quedar dispersos per tota la zona. Tot i els esforços dels àngels per arrossegar-la cap al mar no la varem poder moure gaire, així que Déu va decidir deixar-la allà que fos sant lloc....

Tornem al camí i seguim a l’esquerra cap al collet de Guirló. Gaudint de les altes parets de les Agulles, fins a trobar-nos a l’esquerra el camí que havíem agafar per anar a la Portella. Des d’aquí només queda que desfer el camí del principi de l’excursió.

NOTES: Magnífica excursió per a fer-la en família. Si voleu, podeu allargar-la fins al Coll del Miracle i baixar per la canal del Miracle. Els temps és orientatiu. S'ha de tenir en compte les parades per gaudir del paisatge i el temps empleat si pareu a esmorzar. Si ho preferiu, podeu fer la volta al revés.

3 comentaris:

Anònim

es una passada de escursio

Anònim

La farem diumenge, ja ho veig venir que serà així.
Moltes gràcies per totes les indicacions que són de un gran valor!
Edgar Nin

Anònim

L'hem fet avui i ens ha agradat força. Us hem d'agrair tota la informació que heu posat al nostre abast. Gràcies, amics

Miquel, Llúcia, Maria i Toni

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.


anar amunt