MIRANDA SANTA MAGDALENA (1132m)


COLLBATÓ-MIRANDA SANTA MAGDALENA-COLLBATÓ

(Ruta circular: Pujada pel Clot de la Mònica i baixada pel camí de Sant Joan i camí Vell de Collbató)

PRESENTACIÓ DEL LLOC

On som: La vila de Collbató ha estat durant segles el portal d'entrada per excel·lència de Montserrat, la muntanya més emblemàtica del Principat. Milers de peregrins d'arreu i visitants en busca de pau han passat al llarg de la història per Collbató, potser fent-hi nit, de camí al santuari, guardant en la memòria el record d'un poble que navegava entre el món agrari de secà (vinya i olivera) i la tragineria.

Com arribar-hi: Autovia A-2 de Barcelona a Lleida sortida al km 576.
Autopista AP-2 de Tarragona a Barcelona i AP-7 de Barcelona a Girona, sortida Martorell i enllaçar amb l'autovia A-2 de Barcelona a Lleida , sortida al km 576.
L'eix C-25 fins a Manresa i agafar l'eix C-55 , a l'alçada de l'aeri enllaçar amb la B-112 direcció Collbató.
Un cop arribats a Collbató podeu aparcar el vehicle a l'Àrea d'Esplai la Salut o bé al centre urbà. OBRIR GOOGLE MAPS

Què hi volem fer: Magnifíca excursió fins a un dels cims típics del massís, amb un desnivell important, però amb una pendent molt constant. Pujada al cim de Sta. Magdalena (1132m) amb unes impressionants vistes de la zona de Tebes, Tebaida, Tabor i el Baix Llobregat.Obrir mapa més gran


DADES


PERFIL


DESCRIPCIÓ DE LA RUTA

Punt de sortida l'església de Collbató. Agafeu el carrer Pau Bertrand. Al sortir del poble, el carrer asfaltat es converteix en una pista de terra que es dirigeix cap al Bruc. Al cap de poc deixareu a la vostra dreta la cruïlla on comença el camí Vell de Collbató a Montserrat (indicat) i per on baixarem. Seguiu pel camí de l'esquerra fins arribar a un camí a la vostre dreta, és l'inici del clot de la Mònica. Fàcil de trobar ja que el camí té unes marques blaves força clares.Hem d'agafar un corriol que marxa pel mig del bosc, en direcció a la muntanya, per on continuen les marques blaves. Atrevessarem un parrell de vegades el torrent i resseguim durant una estona la carena del serrat de la Pastereta. Fem unes petites llaçades i poc abans d'un coll trobem una cruïlla. Agafem el camí de la nostra dreta, indicat com el que va a "Sant Joan", i deixem a l'esquerra el que va als Pollegons.
Continuem pujant per un bosc que encara mostra signe d'haver-se cremat. Més endavant hem de fer un flanqueig cap a la notra dreta pel mig d'una paret de pedra força inclinada. Les marques blaves ens ajudaran a creuar aquest petit tram. Arribarem a un coll on es veu l'ermita de Sant Joan i restes de l'antic restaurant. Només heu de segui les marques del camí que us portaran a un camí encimentat. A la vostra dreta teniu l'ermita de Sant Joan.
Nosaltres agafarem el camí de l'esquerra que porta a on era l'antic restaurant. Tot i que ara està net, encara es veu les estances que toquen a la paret de la muntanya. Passeu per un camí excavat a la roca on antigament hi havia les restes de l'ermita de Sant Onofre. Hi ha un aljub amb aigua que la gent hi tira monedes. Han posat un passamà que ajuda a fer aquest tram amb una caiguda important.

Acabat el tros de camí tallat a la roca, sortim a una canal amb antics graons. La remuntem i al cap de poc sortim al peu d'una paret amb vies d'escalades; és la Miranda de Santa Magdalena. El començament del camí és una paret de pedra inclinada amb uns esglaons fets a la mateixa pedra, que trobarem a la nostre esquerra. Hi ha marques de color lila. Només queda que remuntar el camí i fer el cim.

A mida que anem pujant, tindrem unes magnífiques vistes de la zona de Tebaida: l'Elefant, la Mòmia, la Prenyada, la panxa del Bisbe, del Monestir i del Baix Llobregat. Estem a la zona del gorros: la Gorra Marinera, la Gorra Frigia i la Magdalena Superior.

El camí de baixada s'ha de fer pel mateix que el de pujada.Un cop al camí, continuar la ruta cap a l'esquerra. Arribareu a un coll entre la Gorra Marinera i la Magdalena inferior. Aquí comencen les Escales de Jacob, per on hem de baixar a trobar el Camí Nou, que va del pla de les Taràntules fins a Sant Jeroni. Un cop al camí Nou, el resseguim cap a la dreta, fins que arribeu a l'estació superior del funicular que puja del Monastir. El camí de l'esquerra porta cap a l'ermita de Sant Miquel. Nosaltres agafarem el camí de la dreta que ens portarà direcció a l'ermita de Sant Joan. Davant nostre tenim unes magnifiques vistes del cim de la Miranda de Sta. Magdalena.

Abans d'arribar a l'ermita de Sant Joan, hem d'agafar el camí que marxa cap a l'esquerra (Indicat) amb marques grogues. Aquest camí baixa pel torrent de Santa Caterina i ens portarà fins a la cruïlla del camí que porta al Monastir per l'ermita de Sant Miquel a l'esquerra i a Collbató a la dreta. Un cop a la cruïlla nosaltres agafarem cap a la dreta pel torrent de la Font Seca. A l'esquerra trobarem el camí que puja de la drecera de Fra Garí amb marques blanques i grogues. Passarem per un tram de ziga-zagues (les voltes). Seguim el cami i passem per sota de la roca Llisa, hi ha algunes vies d'escalada.

Més endavant trobem el camí que puja de la drecera dels Graus i una paret pintada amb una senyera i unes plaques en record d'excursionistes desapareguts. Continuem baixant per les marques de color groc travessant el clot de Lladerns, el serrat de la Guàrdia i el torrent sec. Passarem al costat de la cova de les Bagasses. El tram final és un petit bosc que acaba en una finca. Només cal arribar a la cruïlla que vam deixar al principi de la sortida i enfilar cap a Collbató.

Notes: Els temps és orientatiu. S'ha de tenir en compte les parades per gaudir del paisatge i el temps empleat si pareu a esmorzar. La pujada es fa llarga i dura. El descens us pot recordar que encara teniu genolls. Si teniu ganes us podeu arribar fins al Monestir. Si ho preferiu, podeu fer la volta al revés.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.


anar amunt