HERBA DE SANT ROBERT


L'herba de Sant Robert (Geranium robertianum) és un gerani anual o biennal, de flor petita, que creix en llocs ombrívols, frescals i pedregosos. Tota la planta és pilosa i glandulosa, fa una lleugera olor desagradable i és de color més o menys rogenc, depenent de les parts. Les fulles són palmaticompostes, de contorn triangular o pentagonal, amb 3 o 5 folíols al seu torn profundament lobulats. Les flors, petites i de pètals rosats, surten en parelles portades per un peduncle pilós més llarg que la fulla a l'axil·la de la qual neix.

El nom d'herba de Sant Robert sembla haver-se originat per la distorsió del llatí ruber, que significa vermell. Efectivament, la planta és vermella i, amb bon criteri, deuria haver-se anomenat herba rubertiana en llatí, no pas robertiana d'on derivaria cap al d'herba de Sant Robert, un personatge de qui no es coneix cap lligam amb aquesta espècie.

L'herba de Sant Robert, com d'altres geranis, s'ha utilitzat en infusions.

Al massís de Montserrat, l'herba de Sant Robert va proliferar després dels incendis del 1986 i es troba també a les àrees malmeses per la caiguda de blocs de roca arran de la pluja torrencial del 10 de juny del 2000.

Aquesta planta va ser fotografiada pel Josep M. al torrent de la Font Seca.

Font de la informació: Institució Catalana d'Historia Natural (ICHN)

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.


anar amunt