L'ELEFANT (1156m)



MONISTROL-L'ELEFANT-MONISTROL
PRESENTACIÓ DEL LLOC

On som: Municipi de Monistrol de Montserrat. A la comarca del Bages. Limita amb Castellbell i Vilar, Vacarisses, Marganell, Esparreguera i Collbató.

Com arribar-hi: En cotxe, per l'Eix del Llobregat (C-55) i l'autopista A2 i de la carretera de Terrassa i el nus d'autopistes del Vallès. En ferrocarril, la línia dels Ferrocarrils de la Generalitat comunica Monistrol amb el centre de Barcelona i Manresa amb un tren cada hora.

Què hi volem fer: Pujar al Monestir per la drecera dels Tres Quarts fent la part final de la Matagalls-Montserrat. I enfilar-nos a un del cim més emblemàtics de la muntanya.

FITXA TÈCNICA

Tipus de ruta: Circular.

Alçada de sortida: 155m.

Alçada màxima: 1.156m.

Desnivell teòric acumulat: 1.001m.

Temps aproximat de l'excursió: 6:30h.

Distància total: 12,6 km.

Dificultat: Alta.

Material necessari: Bon calçat, aigua, alguna cosa per menjar... i un mapa de la muntanya.

Itinerari: Pujarem des de Monistrol per la drecera del Tres Quarts fins al Monestir. Passarem pel Pas del Francesos, per les ermites de Sant Benet i Sant Salvador i farem cim a l'Elefant. La baixada la farem desfent el camí per on hem pujat.





DESCRIPCIÓ DE LA RUTA:

Punt de sortida l'estació de ferrocarril de Monistrol de Montserrat. Sortim de l'estació de ferrocarril i baixem pel carrer de la Pujada de l'estació fins arribar al pont sobre el riu Llobregat. Travessem el pont i, a l'altra banda travessem per un pas subterrani la carretera. Seguir pel carrer del pont fins a la plaça del Bo-bo. Continuar pel carrer Sant Joan, després pel carrer de Sant Pere i sortirem a la plaça de la Font Gran. Travessem la plaça i pugem pel carrer de la Font fins a la carretera de Montserrat.

Travessem la carretera i prenem un camí ample que puja al Monestir de Montserrat, hi ha un indicador: GR 5/96. Seguim les marques del camí que s'enfila en successius esglaons fent llaçades fins arribar a un cingle. Una mica més amunt arribarem a una pista, és el camí de les Canals.

Seguim la pista, que puja suaument i voregem el torrent de la Valentina fins arribar a una carena que trobarem l'indicador del començament de la Drecera dels Tres Quarts. Deixem la pista i prenem un camí Pedregós a la dreta. Senyals blanc i vermell del GR. 96. El camí puja vorejant un vessat i superant petits esglaons rocosos.

N'hem vorejant la llera del torrent de la Font del Boix plena de blocs de roca, fem unes llaçades per superar la careneta. Després continuem per un camí planer fins al torrent de la Maçaneda. Travessem aquest torrent per sobre unes roques polides fins a una altra careneta que ens porta al torrent del Soldat. Atenció a les roques si estan mullades!

Travessem el torrent i continuem pujant fort, fins a un petit replà. Seguir el camí i aviat arribarem a un altre torrent, el torrent de l'Erola. Travessem la clotada i més enllà, travessem una conducció d'aigües residuals, sortim a un replà molt obert, travessem una conducció d'aigua, i ens unim al camí de les Canals (GR 5).

Continuem a la dreta seguint pel costat la conducció d'aigua potable de Montserrat. Un mestres més amunt trobem una nova conducció de més diàmetre, la d'aigües residuals. Aviat superem una nova canal per un camí força pedregós. Després de fer unes llaçades, arribem al camí de la Santa Cova en un revolt tancat.

Al camí de la Santa Cova trobem un indicador que ens indica a la dreta: Monestir de Montserrat i a l'esquerra: Santa Cova. Nosaltres agafem el de la dreta seguint un camí cimentat i amb graons amples, que puja fortament. Un tros més amunt el camí passa paral·lel a la via del cremallera. Passem pel davant de l'estació superior de l'aeri i per unes escales, accedim a la plaça del Monestir.

Caminem a l'esquerra fins a la font del Portal. Remuntem unes escales i al final girem a la dreta. Travessem el torrent de Santa Maria per sobre d'un petit pont. Ara es tracta de segui el camí remuntant el torrent. Hi ha trams amb escales.

Arribem al pas dels Francesos, un petit coll amb escales que queda escanyat per una roca. Les pugem i més endavant arribem a un petit replà on trobem tres alternatives. El camí de l'esquerra travessa el torrent i va a parar a l'estació superior del funicular. El camí del mig porta a Sant Jeroni. Nosaltres agafem el camí de la dreta que porta al refugi de Sant Benet. Anar en compte ja que les tres cruïlles estan separades per pocs metres!

Hem de seguir el camí de l'Arrel i les marques del GR. A la dreta trobarem la Miranda dels Ermitans. Una mica més enllà, haurem de deixar el camí del GR. Agafar un camí que marxa a l'esquerra, direcció a la Mòmia i la Momieta que ens portarà a prop de Sant Benet.

Abans d'arribar al refugi de Sant Benet, hem d'agafar un camí a la dreta que està indicat com "Sant salvador", en una pedra. El camí fa unes ziga-zagues, sempre en pujada deixant la Mòmia a la nostra esquena. Tot seguit, a la dreta tenim la paret de la Trompa de l'Elefant i l'ermita de Sant salvador.

Seguint el camí i les marques grogues. Una mica més endavant, just abans de començar la baixada és on heu de buscar un corriol que s'enfila cap al cim de l'Elefant.

Només us hi heu d'enfilar per unes parets força inclinades. Hi ha marques de pas. El darrer tram, abans de fer el cim, és una curta però intensa canal molt estreta. La seva estretor ens ajudarà a fer el cim. Després d'aquest pas, arribareu al cim, amb una vista espectacular.

La baixada s'ha de fer pel mateix lloc que de pujada, vigilant de no relliscar. Ara només queda que desfer tot el camí que hem fet de pujada.

NOTES: No hi ha aigua en tot l'itinerari. L'excursió es pot fer una mica llarga. Si volem escurçar-la podem deixar un cotxa al Monestir i estalviar-nos part de la baixada. Els temps és orientatiu. S'ha de tenir en compte les parades per gaudir del paisatge i el temps empleat si pareu a esmorzar. La pujada a l'elefant és una mica delicada, no apta per a tothom.


FOTOS DE LA SORTIDA:

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.


anar amunt