FLORA MONTSERRATINA


CARGOLA DE ROCA DE MONTSERRAT

La cargola de roca de Montserrat (Erodium foetidum ssp.rupestre) és una planta de la família dels geranis, amb flors i fruits en agulla que recorden els dels geranis de les torretes, només es troben als cims i les carenes de conglomerats i calcàries.

Té forma de coixinet ancorat a la roca per arrels gruixudes i potents, desproporcionadament grans en relació a la part aèria de la planta, com a adaptació a viure al medi inhòspit de les carenes ventoses i rocoses.

La cargola de roca de Montserrat té els cinc pètals de la flor d'idèntic color rosat, només amb les venes ressaltades, i les fulles blanquinoses per sobre a causa d’un recobriment de pèls.

Creix als cims de la meitat oriental de Montserrat, des de Sant Jeroni cap a l'est. L'hàbitat d'aquesta planta és molt reduïda, ja que a Montserrat els cims són agulles i per tant no tenen tant espai per a créixer.

L’aïllament als cims ha permès la diferenciació de diverses formes de cargola de roca, distribuïdes en serres diferents. Un cas molt bonic d’especiació per aïllament és el de les cargoles de roca diferents al Montcau i a Montserrat.

BIBLIOGRAFIA

http://ca.wikipedia.org

http://ichn.iec.cat

FOTOGRAFIA

Josep M.

RESSENYA

Josep M.

Publicat el 3 d'agost de 2011

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.


anar amunt