MONESTIR



COLLBATÓ-MONESTIR-COLLBATÓ
(Pujada pel camí de la sta. Cova i baixada pel camí Vell de Collbató)

PRESENTACIÓ DEL LLOC:

On som:Municipi de Collbató a la serrelada prelitoral, entre les comarques del Baix Lobregat, Bages i L'Anoia.

Com arribar-hi: OBRIR MAPA. En cotxe, per l'Autovia A2 (Barcelona-Lleida)

Què hi volem fer:Pujar al Monestir passant per dos senders molt utilitzats pels peregrins: la pujada pel mític camí de la Santa Cova passant per les coves del Salnitre i fer la baixada pel clàssic camí Vell de Collbató al Monestir o de les Bateries.



Obrir mapa més gran


Obrir mapa més gran




DESCRIPCIÓ DE LA RUTA

Sortim des de la plaça deixant l’església a la nostra esquerra i agafem el primer carrer a la dreta. Trobarem un ampli mirador on podem gaudir d’una magnifica vista de l’ermita de la Salut i de la muntanya. De seguida trobem un petit camí amb fanals que baixa i que ens portarà a l’ermita. La voregem per l’esquerra i seguim les marques del GR (blanques i vermelles) en direcció a les coves.

A partir d’aquest punt trobarem unes escales que ens portaran a les coves del salnitre. Si teniu temps val la pena fer-ne una visita –cal pagar. Just on comença el darrer tram d’escales, cal agafar el camí de les Feixades que marxa cap a la dreta, tot baixant. Està indicat com “Al Monestir per la Santa Cova 95 minuts”. Val la pena estar-hi una estona gaudint de les vistes que tenim al davant de les Soleies i les Obagues del torrent de la Salut. El camí planeja i fins i tot tendeix a baixar fins que arriba al pas de la Barra. Just amunt tenim el torrent Fondo i el torrent dels Escolans. Seguim i més endavant trobem la primera bifurcació. El de la dreta ens portaria a la carretera B-112 i a Olesa, seguint el GR 6. Nosaltres agafem el de l’esquerra, indicat cap al Monestir.

A partir d’aquí el camí comença a guanyar metres d’alçada ràpidament. Després d’una llarga pujada, sortim al coll de la Fita. Aquí podem agafar aire i alhora gaudir de les vistes que tenim de la Serra del Cairat. Seguim el camí i una mica més enllà la següent bifurcació a l’esquerra va a parar al pla de Sant Miquel pel serrat dels Monjos. Nosaltres agafem el camí de la dreta, senyalitzat. És el començament del camí de la Santa Cova. El camí continua pujant més suament. En un dels revolts començarem a tenir vistes a la Santa Cova. El camí passa per sota de l’edificació que s’ha fet en el lloc on es va trobar a la Moreneta. El millor lloc per gaudir i fer fotos de la Santa Cova és troba al final del camí, on s’arriba a la part cimentada.



LA LLEGENDA DE LA SANTA COVA

Diu la llegenda que l’any 880 un dissabte quan ja vesprejava a la muntanya de Montserrat, uns pastorets van veure baixar del cel una gran llum, acompanyada d'una bella melodia. El dissabte següent hi anaren amb els seus pares. I la visió es repetí. Els quatre dissabtes següents els acompanyà el rector d’Olesa. I tots constataren l’esmentada visió. Un cop assabentat de l’esdeveniment, el Bisbe que es trobava a Manresa, hi organitzà una anada. I van veure una cova, on van trobar la Santa Imatge. El Bisbe els va proposar traslladar-la en processó a Manresa, però només de treure-la, la imatge es va fer tan pesant que no la van poder moure. El Bisbe va interpretar aquest fet com la voluntat de la Mare de Déu de restar en aquell indret i manà construir-hi una capella per a Santa Maria, que havia de ser venerada a la muntanya de Montserrat.

Per fer la visita al Sant Lloc només hem de remuntar una mica el camí. Un cop feta la visita, hem d’enfilar el camí de baixada pel camí de Rosart on trobarem 15 misteris monumentals. A partir d’aquí la ruta està molt freqüentada. El camí ens ofereix unes magnifiques vistes del Monestir amb la Mòmia i l’Elefant de fons. Creuarem el torrent de Santa maria, pel qual passa l’aeri i arribarem a la següent bifurcació on el camí s’uneix al que puja de Monistrol. Girem a l’esquerra i només queda que fer un últim esforç de pujada. El darrers metres abans d’arribar al Monestir ho farem al costat de les vies del cremallera.



Després d’una visita per la zona. Prenem el camí de tornada a Collbató. L’inici del camí de Sant Miquel es troba al costat de l’estació de funicular a Sant Joan. El camí també està cimentat i molt transitat per peregrins de tota reu. Passem la porta de Sant Miquel i seguim pujant. No ens hem de desviar en cap moment, però si voleu podeu anar a visita la Creu de Sant Miquel , a l’esquerra d’accés evident. Des d'aquí tenim unes fabuloses vistes de tot el Monestir, que ens queda a l'altra banda del precipici. Passarem al costat de l’ermita de Sant Miquel, a la nostra dreta. Uns metres de pujada més enllà arribarem al pla de Sant Miquel , punt més alt de l’excursió.

En aquest punt hi ha una bifurcació de camins. El de la dreta porta a Sant Joan. El de l’esquerra, menys evident, baixa pel camí de la Quadra de Sant Miquel a buscar el camí de la Santa Cova i de les coves del Salnitre. Nosaltres agafem el del mig anomenat camí vell de Collbató al Monestir amb marques de color groc. El camí és ampla i força pedregós. Podem anar gaudint de les vistes aèries de la comarca del Baix Llobregat. Si teniu sort, es poden veure famílies de cabres. Una lleugera pujada ens portarà a dalt de les Bateries on el camí torna a baixar. Trobarem la bifurcació del camí que puja a Sant Joan, a la nostra dreta. Nosaltres seguim recte pel torrent de Santa caterina. En un revolt del camí, a l'esquerra trobarem el camí que puja de la drecera de Fra Garí amb marques blanques i grogues. Just on comença el tram de ziga-zagues (les voltes) trobarem l’avenc Petit de Costa Dreta. Seguim el camí i passem per sota de la roca Llisa, hi ha algunes vies d'escalada. Més endavant trobem el camí que puja de la drecera dels Graus i una paret pintada amb una senyera i unes plaques en record d'excursionistes desapareguts.

Continuem baixant per les marques de color groc travessant el clot de Lladerns, el serrat de la Guàrdia i el torrent sec. Passarem al costat de la cova de les Bagasses. El tram final és un petit bosc que acaba en una finca. Només cal arribar a la cruïlla del camí que va de Collbató a la Vinya Nova, girar a l’esquerra i enfilar cap a Collbató.

NOTES:

Els temps és orientatiu. S'ha de tenir en compte les parades per gaudir del paisatge i el temps empleat si pareu a esmorzar. La ruta és senzilla i molt interessant per les vistes panoràmiques que ens ofereix en tot moment el recorregut. Evitar el dies més calorosos i solejats . Si ho preferiu, podeu fer la volta al revés.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.


anar amunt