LA GORRA FRÍGIA PER LA CANAL DEL LLORER



LA GORRA FRÍGIA (1.152m) PER LA CANAL DEL LLORER

Magnífica excursió que porta a fer el cim a un dels monòlits més representatius i emblemàtics del massís de Montserrat. La Gorra Frígia és l’agulla més important de la zona de Tebes i un excel·lent mirador del Monestir, la regió de Sant Benet i el cim de Sant Jeroni. La primera part es fa per una canal equipada amb grapes metàl·liques i senzilles grimpades. Aquesta canal no surt al mapa de l'Editorial Alpina. La segona part que porta al cim de La Gorra Frígia es fa seguint la primera via d'escalada que va fer Lluís Estasen a l’any 1920, perfectament equipat i que utilitzen els escaladors per descendir. Per fer el cim de La Gorra Frígia recomanem portar arnés, una baga i una corda per assegurar-nos a través de les cadenes ja que hi ha trams força drets i molt penjats.


COLLBATÓ

Sortim de la plaça de l’església de Collbató pel carrer de Pau Beltran en direcció La Vinya Nova. A la dreta deixem el Passatge de la Salut. Més endavant també deixem a mà dreta el carrer de la Drecera. En acabar-se les cases del poble, el camí planeja entre conreus d’oliveres i ametllers sempre paral·lel a la muntanya de Montserrat.


CRUÏLLA CLOT DE LA MÒNICA

Arribarem a una cruïlla on arrenca cap a la dreta el camí vell de Montserrat. Seguim recte per la pista que ara passa pel mig del bosc.
Arribem a una explanada i a la dreta trobem l’entrada del Clot de la Mònica. Hi ha marques blaves en els pins.


EL FRARE DE BAIX

Deixem la pista i girem cap a la dreta. Resseguim el camí amb marques blaves que ens farà agafar alçada ràpidament. A mida que anem pujant veurem a l’esquerra la vistosa roca del Frare de Baix i a la dreta la llisa paret del serrat de la Pastereta.


CRUÏLLA COLL DELS POLLEGONS

Després d’unes girades del camí, arribem a una cruïlla de camins. Hi ha una roca amb pintades que ens informen a on porten els camins. A la dreta porta a la zona de Sant Joan (marques blaves) i a l’esquerra porta a la zona dels Pollegons (marques grogues) que serà la nostra ruta a seguir.


CRUÏLLA CANAL DEL LLORER

El camí fa una petita baixada per dintre del bosc. A l’esquerra trobem el final de la ferrada de les Dames que puja pel torrent de l’Artiga Baixa. Seguim pujant i deixem a la nostra dreta una torrentera i més endavant trobem a la dreta una gran fita de pedres al peu d’un arbre, és l’inici de la Canal del Llorer.


PRIMER PAS EQUIPAT

Girem a la dreta i entrem de ple al torrent que anem remuntant fins trobar-nos el primer gran bloc de pedra que hem de superar amb l’ajuda de les grapes metàl·liques. Continuem pujant pel mig del torrent força encaixat entre les grans roques caigudes que anem superant en petites grimpades i ajudant-nos amb les grapes. El següent tram és pujar pel mig de dos parets força encaixades.


LES GRAPES ENS AJUDEN A SUPERAR EL PASSOS COMPLICATS

Passat aquest tram arribem al següent tram amb grapes que ens ajuda a superar per la dreta una gran roca que està al mig del torrent. Seguim amunt entre blocs de pedra fins topar-nos amb una paret que hem de superar amb les grapes. Fem alguna grimpada més i arribarem a un sender que caldrà remuntar. S’arriba a un collet on hi ha una roca a l’esquerra que val la pena enfilar-se i gaudir de les vistes. A partir d’aquí el camí fa una forta baixada i ens porta al peu de La Gorra Frígia.


LA GORRA FRÍGIA DES DEL COLL

El resseguim uns metres fins arribar a una paret rocosa a la nostre dreta que caldrà grimpar per arribar a un altre coll per on baixem a buscar el camí Nou de Sant Jeroni. A la dreta tenim la Gorra Frígia en tot el seu esplendor i davant veiem tota la zona central de Montserrat.


INICI DE LA PUJADA A LA GORRA FRÍGIA

Baixem el coll i arribem al camí Nou de Sant Jeroni. Girem a la dreta i resseguim el camí voltant La Gorra Frígia fins on s’acaben les baranes que fan de mirador sobre el santuari. A la dreta trobem el torrent per on pujarem i que ens portarà al coll de les Tisores, que separa la Magdalena Superior de La Gorra Frígia. Aquesta serà la nostre via per atacar el cim.


LA CADENA ENS AJUDA A FER UN PAS LATERAL

Remuntem el torrent força desfet amb l’ajuda dels arbres fins trobar-nos el primer pas equipat amb una cadena que ens ajuda a superar un tram rocós amb pujada lateral.


FLANQUEIG HORIZONTAL AMB L'AJUDA D'UN CABLE

Arribem al coll, a l’esquerra tenim la vertical paret de la Magdalena Superior i a la dreta trobem el segon tram equipat. Una cadena ens ajuda a arribar a un cable que farem servir per a fer un flanqueig horitzontal cap a l’esquerra.


SEGONA CADENA A UNA CANAL AMB ARBRES

Passat aquest flanqueig trobem una canal que hem de remuntar amb l’ajuda dels arbres i una cadena que ens deixa en un replà on hi ha una gran escletxa a la roca. A partir d’aquí comença la part més difícil de la pujada.


TERCERA CADENA AL TRAM MÉS DIFÍCIL

La paret és força inclinada, molt exposada, és el tram més llarg i no es veu on acaba. La pujada per la cadena es porta a un sortint de la roca que hem de superar per l’esquerra i arribem a una balconada. Passem entre una gran roca i els arbres per situar-nos al darrer tram de l’ascensió.


QUARTA CADENA QUE PORTA A UN PETIT PASSAMÀ

Una cadena ens porta a un petit passamà que ens ajuda a fer una petita grimpada i ens deixa davant de la darrera cadena que ens porta fins al cim de la Gorra Frígia.


VISTA MOLT AERIA AMB EL MONESTIR AL FONS

Una gran creu metàl·lica corona aquest ample i arrodonit cim. Val la pena passar-s’hi una estona gaudint d’aquest immillorable mirador de la muntanya de Montserrat.


CREU AL CIM DE LA GORRA FRÍGIA

La baixada fins al camí nou de Sant Jeroni s’ha de fer pel mateix camí que hem fet de pujada. Extremant al màxim les precaucions en els trams equipats. Una relliscada pot tenir conseqüències greus. Un cop al camí, l’opció més ràpida de tornada a l’inici de la sortida, és el camí de Sant Joan a Collbató. També és pot tornar pel camí del Clot de la Mònica o el camí dels Pollegons.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.


anar amunt