MONESTIR DE STA. CECÍLIA DE MONTSERRAT


La primera documentació del monestir de Santa Cecília de Montserrat és de l'any 900. Quaranta-cinc anys després ja sembla haver-hi un cenobi en marxa, sota l'advocació de Sant Pere, Santa maria i Santa Cecília, però que en poc temps ja fou reconegut com a monestir de Santa Cecília. L'any 956 fou consagrat el temple del cenobi. El monestir de Ripoll era el propietari de les quatre esglésies que hi havia als peus i als cims de Montserrat però en aquells moments del segle X era molt més conegut el monestir de Santa Cecília, on s'aplegaven les donacions populars. Per aquest motiu foren diversos els bisbes que volgueren apropiar-se'l. L'abat i bisbe Oliba aconseguí el seu domini mercès a poderoses influències. A partir del segle XIV hi ha una mena d'entesa entre els monjos de Santa Cecília i els de Montserrat, entesa que s'anirà convertint en dependència amb el pas dels anys que al segle XVI Santa Cecília passa a pertànyer a l'abadia de Montserrat.

Durant la Guerra del francès (1811 i 1812) el monestir fou incendiat i saquejat. Durant el mateix segle XIX se n'inicia la restauració, que culmina al segle XX. Acabada la Guerra Civil de 1936-39, hi havia encara vida monàstica, malgrat que la comunitat s'havia dispersat. Habitaven aquest lloc un grup de monges benedictines procedent de diversos convents catalans que havien estat espoliats.

L'església té un gran interès històric i artístic que ha quedat eclipsat com a recurs turístic per la proximitat de l'abadia de Montserrat. És una obra romànica esplèndida. Té tres naus, les laterals més curtes que la central, amb un creuer i tres absis. Un campanaret de cadireta, de factura també romànica, corona la construcció.

El monestir de Santa Cecília de Montserrat pertany al municipi de Marganell, al Bages, situada a llevant de la muntanya de Montserrat, sota de Sant Jeroni i a mig camí de Can Maçana i el monestir de Montserrat. És un bon punt com inici de diferents excursions.

GALERIA FOTOGRÀFICA



Us proposem de fer la següent excursió:

MONESTIR DE SANTA CECÍLIA AL MONTGRÒS

Agraïm la col·laboració del blog Pepsans.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.


anar amunt