BALMA DE CAN SOLÀ


Diumenge, 30 d'agost de 2009

Ruta lineal: Can Massana, Torre Baixa (el Telègraf), Sant Pau de la Guàrdia, Balma de Can Solà, la font de la Cova i El Bruc.


CAN MASSANA. La caminada comença a l’aparcament de l’antiga masia de Can Massana. Travessem la carretera i agafem un camí seguint les marques de GR 172 que ens portarà a la Torre Baixa (el Telègraf). El camí tendeix a pujar i a mida que anem agafant alçada, tenim una bona vista de la muntanya de Montserrat.


LA TORRE BAIXA (EL TELÈGRAF). La torre del Telègraf va ser construïda per l'exèrcit espanyol a mitjan segle XIX, en plena guerra carlina, com un punt de la xarxa de telegrafia òptica que es va instal·lar a tot el país. La torre era custodiada per un escamot militar de tres o quatre persones que recollien els senyals òptics i els transmetien a altres torres. Formava part de la línea Barcelona a Lleida i també sortia un ramal cap a Manresa. Va quedar en desús quan es va instal·lar el sistema de telegrafia per fils.


SANT PAU DE LA GUÀRDIA. El petit nucli de Sant Pau de la Guàrdia es formà al voltant de la masia de Ca n'Elies (o Elías, cognom de la família propietària) a tocar de l'església nova de Sant Pau. Se la coneixia també com Forn del Vidre, degut al forn que hi hagué des d'inicis del segle XVII i durant gairebé tres-cents anys. És un gran casal del segle XVIII, amb una allargada façana de portal adovellat. El conjunt de cases, amb l'església, i els seus entorns enmig d'un paisatge de boscos esquitxats de camps de conreu, té un gran encís. Només es veu alterat per la banda sud, on es va formar la urbanització coneguda com Montserrat Parc.


BALMA DE CAN SOLÀ. Dins la finca de can Solà de la Roca, hi ha la balma de can Solà, amb unes dimensions certament espectaculars. Ha estat mesurada i ocupa un total de 3.150 m2. Al llarg de la història ha estat utilitzada com aixopluc natural i com a espai en el qual descansaven els ramat de la zona. Avui també és un lloc ideal per l’escalada i disposa de 12 vies instal·lades. Pel seu interior hi transcorre un torrent d’aigua irregular, la qual ha erosionat els estrats de forma horitzontal donant forma a aquest magnífica balma. Al centre de la cavitat hi ha la font homònima, que brolla de forma periòdica.


LA FONT DE LA COVA. Al terme municipal del Bruc hi ha una gran diversitat d’indrets amb poblaments vegetals d’interès botànic i ecològic. I a la zona de la font de la Cova hi trobem alzines centenàries. A part de la font, també hi ha un safareig. El lloc és ideal per la pau que es respira i els dies de molta calor, els arbres fan que hi hagi una temperatura agradable.


EL BRUC. Davant nostre tornem a tenir a la muntanya de Montserrat. La visió del massís ens acompanya en el que queda de camí. L'ample pista ens porta al Bruc.

Participants: Carme, Carmen, Teresa, Antonio, Jordi R, Oriol i Josep M.

Les fotos de la sortida estan penjades a la zona vip del web apeupermontserrat

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.


anar amunt