SANT DIMES


MONISTROL-SANT DIMES-MONISTROL
(Ruta circular: Pujada pel camí de l'Àngel i baixada per la drecera dels Tres Quarts)

PRESENTACIÓ DEL LLOC:

On som: Monistrol de Montserrat. A la comarca del Bages. Limita amb Castellbell i Vilar, Vacarisses, Marganell, Esparreguera i Collbató.

Com arribar-hi: OBRIR MAPA. En cotxe, per l'Eix del Llobregat (C-55) i l'autopista A2 i de la carretera de Terrassa i el nus d'autopistes del Vallès. En ferrocarril, la línia dels Ferrocarrils de la Generalitat comunica Monistrol amb el centre de Barcelona i Manresa amb un tren cada hora.

Què hi volem fer: Visitarem les ermites de Sant Dimes i de la Santa Creu. La de Sant Dimes està emplaçada en el lloc estratègic que va ocupar el castell dit de Montserrat i encastellada al cim d'una gran roca. La de la Santa Creu és l'ermita més propera al Monestir i és a recer d'una balma on podrem observar trams de l'anomenada Escala Dreta, corriol format per uns sis-cents esglaons. El pas d'aquesta escala, que s'inicia al camí que mena a Sant Dimes, està tancat, ja que va a parar a les dependències del Monestir i és d'ús intern de la comunitat.


Obrir mapa més gran



DESCRIPCIÓ DE LA RUTA

Sortim de la plaça de la Font Gran deixant la font a la dreta pel carrer de les Escoles, hi ha marques de PR blanc i groc. Hem de girar a la dreta pel carrer Camí de l’Àngel que puja a la dreta i un tros més amunt trobem l’ermita.

L’ermita de l’Àngel està situada en una careneta al capdamunt de Monistrol, amb la façana emblanquinada i un petit campanar de paret. Continuem carrer amunt i aviat el camí es torna empedrat que puja fent llaçades carena amunt fins a un replà.

Passem per sobre el túnel de l’Àngel i seguim el camí que fent llaçades ens va acostant a la carretera de Montserrat que tenim a sobre nostre.

Arribem a la carretera de Montserrat i la seguim cap a la dreta, pujant. Ens posem a l’esquerra de la carretera i més endavant quan la carretera gira a la dreta, prenem un camí a l’esquerra que s’enfila per una petita careneta. Les marques grogues i blanques del PR C-19 ens ajudaran.

El camí continua pujant per la serra de Canfranc i s’enfila per graons de roca. La pujada es torna dreta, estreta i a trossos rocós. Una mica més amunt, superem un tram curt però drets. Hi ha ferros que ens ajudaran a pujar.

Arribem a l’aparcament de Sant Benet, que queda a la dreta, i sortim per l’esquerra a un revolt de la carretera de Monistrol a Montserrat.

Seguim la carretera amunt passant per davant la Colònia Puig fins a un revolt, on deixem la carretera i prenem el camí de la Baixada dels Matxos, que s’enfila a la dreta. Al cap de pocs passos, deixem el camí planer i prenem un altre a la dreta entre una bosquina molt densa que fent llaçades ens porta a la carretera.

Sortim en un revolt de la carretera de Can Massana al Monestir i continuem cap a l’esquerra en lleugera baixada i, més enllà, planejant.

La carretera ens portarà fins l’inici del torrent de Pou del Gat,a pocs metres del peatge. A la dreta, trobem un indicador del Camí de Sant Jaume de Santiago. Deixem la carretera i pugem per un graons fets de pedra per on s’accedeix a l’entrada de la canal del Pou del Gat i a la pujada dels Geperuts.

Es deixa, a l’esquerra, el camí de la pujada dels Geperuts. S’ha d’anar per la dreta pel camí de la canal del Pou del Gat. És un lloc força tapat i s’ha d’anar sempre amunt per la canal, buscant els passos més oportuns i petjats. Es passen claps de roca, bastants francs i relativament esglaonats. També hi ha un passamà i prou arrels i branques per a ajudar-se.

La canal ens deixa al camí de l’Arrel, i el que hem de fer és seguir-lo cap a l’esquerra fins el Pla de la Trinitat. Som al cor de la Tebaida.

Cruïlla de camins: per la dreta, a la Santíssima Trinitat (ruïnes), Sant Benet i Sant Salvador. Hi ha uns corriols a mà esquerra que per la carena i per un dret rocam van a Sant Dimes i a la Santa Creu, i un altre, a poc metres d’aquí, que hi va més planer.

Podem baixar per tots dots i arribarem a l’ermita de Sant Dimes amb el pas barrat per una reixa de ferro per la banda de l’escala Dreta. És emplaçada en el lloc estratègic que va ocupar el castell dit de Montserrat.

A l’altra banda tenim l’ermita de la Santa Creu que és la més propera al Monestir. Era destinada, gairebé sempre, als ermitans de més edat, per ésser pròxima al Santuari fent servir l’escala Dreta.

El camí continua cap l’esquerra i va a parar al Mirador dels Ermitans. Hi ha un parrell de passos per roca nua, atenció si està mullada!

Tornem a ser al camí de l’Arrel i seguim a l’esquerra fins la Placeta de Santa Anna, encreuament de camins. A la dreta porta a Sant Jeroni. Nosaltres girem a l’esquerra i tot seguit comença la llarga graonada, de més de vuit-cents graons, que, sense possibilitat de perdre’s, porta al Monestir.

Passarem per un curiós trau entre dues roques, Pas del Francesos, amb un tram de drets i estrets graons de ciment i passamà de ferro.

Continuem baixant pel torrent de Santa Maria que ens porta fins el Santuari de Montserrat. La baixada continua pel camí que hi ha al costat del cremallera i que porta també a la Santa Cova. El camí està cimentat i amb esglaons.

Arribarem a una cruïlla de camins, el de la dreta porta a la Santa Cova i a Collbató. Hem d’agafar el camí de l’esquerra que és de terra marques de GR, blanques i vermelles. Passem pel coll de les Baranes i baixem per una canal força ombrívola i equipada amb alguns esglaons.

El camí ens porta a una altra cruïlla, hi ha un pal indicador. A la dreta porta al camí de les Canals pel GR 5. Nosaltres girem a l’esquerra enfilant la drecera dels Tres Quarts.

Travessem el torrent de la Maçana i fem una marrada per desfer alçada i travessar poc després el torrent de la Font del Boix.

No trigarem a trobar-nos amb el camí de les Canals que ve per la nostra dreta. Hem de continuar baixant i seguint les marques del GR.

El camí ens porta fins la carretera de Montserrat. La baixem uns metres i el primer carrer a l’esquerra que està molt ben empedrat i amb graons ens deixarà a la plaça de la Font Gran.


NOTES: Aquest itinerari es pot fer també sense pujar al pla de la Trinitat agafant el camí dels Degotalls que porta al Monestir. Els temps és orientatiu. S'ha de tenir en compte les parades per gaudir del paisatge i el temps empleat si pareu a esmorzar. Si ho preferiu, podeu fer la volta al revés.

2 comentaris:

jordi

Hola, d'aquí 15 dies voldrian fer aquest recorregut dins d'una activitat del club exc. madteam, voliar demanar permis per poder utilitzar, mapa, imatges, i texte. Evidenment farem indicació d'on esta extreta aquesta informació.

Quedem a la espera de la seva resposta, gràcies

jordi mir
info@madteam.org

Unknown

Hola bon dia, voldria saber a quina hora sería la sortida....gràcies

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.


anar amunt