MONTGRÒS


Pujada pel serrat de la Palomera i baixada per la Canal de Migdia

PRESENTACIÓ DEL LLOC

On som: La Vinya Nova, municipi del Bruc a la comarca de l'Anoia. Situada als peus de Montserrat, és un mas molt antic que havia estat adquirit pel monestir de Montserrat el 1566. Va ser utilitzada com a lloc de repòs dels frares i per proveir de vi l'abadia. Amb la desamortització, el 1835, va ser adquirida pels senyors Miret i Formosa i el 1888 va ser comprada per Andreu Solà Termes. Dedicada al conreu de l'olivera, va estar habitada fins l'any 1958. El 1993 va ser restaurada i habilitada com a restaurant.

Com arribar-hi: En cotxe, Autovia A-2 de Barcelona a Lleida. Sortida núm. 575 fins arribar a la urbanització Bruc Residencia. Pujar pel carrer principal fins arribar a un bosc. Girar a la dreta direcció la Vinya Nova (senyalitzat). OBRIR MAPA

Què hi volem fer: El cim del Montgròs és un bon mirador del massís per la ubicació central on es troba. La pujada és fa pel Serrat de la Palomera i la baixada per la Canal de Migdia.



Obrir mapa més gran


DADES

PERFIL


DESCRIPCIÓ DE LA RUTA

Sortim de La Vinya Nova per l’ampla pista en direcció El Bruc. Passarem per davant de l’inici del camí dels Francesos, per on farem el camí de baixada. Deixem a la nostre dreta la Masia de Can Jorba i l’ermita de la Mare de Déu de la Font. Continuem pel camí fins trobar una petita baixada que va a parar al pedregam típic del torrent de la Coma d’en Pastor i un camí que marxa a un camp a la nostra esquerra. Just abans a la dreta hi ha l’inici d’un camí indicat amb marques de color vermell. El camí s’endinsa al bosc i comença una forta pujada que ens porta a una carena, just a sobre el torrent de la Coma del Pastor. El camí gira a la dreta i passarem per sota de la Palomera que queda a la nostra esquerra.

Arribarem a una cruïlla de camins, l’esquerra és el camí del Cabrit i del Coll de Mosset. Nosaltres agafem el de la dreta. Ara estem passant per sobre de la part inferior de la Canal Roja (engorjat equipat). El camí fa una petita baixada i no tarda a creuar el llit del torrent de canal Roja. En aquest punt és on comença el descens del tram equipat també conegut com Tres en Ratlla. El camí comença a enfilar-se i en una zona sense arbres comença a la nostre esquerra un camí amb marques de color blau, per on hem de seguir la nostra ruta. Si seguíssim recte arribaríem al llit del torrent del Migdia, just a sobre d’on acaba el Joc de l’Oca (zona equipada).

Ara pugem per una llarga aresta tot seguint la canal Roja. Després d’una petita baixada trobem una cruïlla. El camí de la dreta amb marques de color groc ens portaria al mateix lloc per on pujarem o a la canal de Migdia, just a sota els Plecs del Llibre. Nosaltres continuem pel camí de l’esquerra amb marques blaves i una pintada al terra que indica “MG” (Montgròs). El camí guanya alçada pel mig de la roca nua. Les marques ens guien tota la estona. Hi ha trams força drets (atenció si la roca està mullada). Trobarem una altra cruïlla que ve de l’anterior cruïlla abans anomenada. Nosaltres continuem pel camí que té marques blaves. Després d’una pujada molt forta arribarem a un collet a la part superior del serrat del Faraó.

Ara el camí entra al vessant de la coma dels Naps i després baixa una mica pel mig d’un bosc espès. Passarem per dos torrents i arribarem a una nova cruïlla. Deixem el camí que marxa a l’esquerra i agafem el de la dreta seguint les marques blaves. Hi ha una gran pujada que acaba al peu de la Roca Plana dels Llamps. El camí continua deixant aquest monòlit a l’esquerra nostra. En una baixada trobarem una creu de ferro i després ve la pujada final que ens portarà al cim arrodonit del Montgròs.

El mirador del cim del Montgròs ofereix una àmplia perspectiva de Montserrat. Magnífiques vistes de la zona de les Agulles, els Frares, els Ecos, la comarca de l'Anoia, Sant Jeroni i la comarca del Baix Llobregat. Després d’haver gaudit de les magnifiques vistes des del Montgròs començarem la baixada. Tornem al camí per on hem vingut i continuem la ruta cap a la dreta. El camí fa una forta baixada que ens portarà al peu de la Salamandra, hi ha un camí a l’esquerra que porta als Ecos. Nosaltres seguim recte.

Passarem per un tram força espectacular i aeri que dóna una mica d’al•licient i vistes a l’excursió. Continuem i arribarem a la font de la Cadireta, per veure-la hem de pujar una mica per la roca, normalment està seca. En aquest punt hem d’estar alerta de no passar-nos la cruïlla que ens portarà a la Canal de Migdia. El camí de l’esquerra continua cap al Portell de Migdia o cap al Camell de Sant Jeroni. Nosaltres agafarem el de la dreta que ens portarà al mig de la canal. Ara hem de baixar per aquesta canal que presenta els efectes devastadors de les torrentades.

A la nostre dreta deixarem el Montgròs i els Plecs de Llibre i els camins que pujant fins la canal Roja. Més endavant hem de buscar a la nostra esquerra un camí que puja a buscar el camí dels Francesos. Comença després d’una gran roca despresa. També trobarem un castell penjat que ens ho indica. El camí, amb marques blaves, s’enfila a buscar el coll de l’Ajaguda. Un cop arribat a la cruïlla de camins, veurem a la nostra dreta el coll de l’Ajaguda. També tenim unes magnifiques vistes del Montgròs i els Plecs de LLibre. Ara només hem de baixar-lo tot seguint el torrent del Bassal dels Gats i que ens portarà al camí de la Vinya Nova. Un cop a la pista principal girem a l’esquerra i enfilem direcció al punt d'inici de la sortida.

NOTES: Els temps és orientatiu. S'ha de tenir en compte les parades per gaudir del paisatge i el temps empleat si pareu a esmorzar. La pujada es fa llarga i dura. Hi han trams una mica relliscosos en cas de pluja. Si ho preferiu, podeu fer la volta al revés.


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.


anar amunt