MONTGRÒS (1133M)



SANTA CECÍLIA-MONTGRÒS-SANTA CECÍLIA


PRESENTACIÓ DEL LLOC:

On som: Monestir de Santa Cecília de Montserrat. A la Catalunya Central, pertany al municipi de Marganell, comarca del Bages.

Com arribar-hi: En cotxe, per la carretera BP-1103 quilòmetre 5,5. Que uneix el Monestir de Montserrat amb El Bruc.

Què hi volem fer: El cim del Montgròs és un bon mirador del massís per la ubicació central on es troba. La pujada per la banda de Santa Cecília seguint el camí de la Font del Llum permet gaudir d’un bosc obac i de trams divertits de canal. La baixada la farem pel coll del Miracle amb força pendent. Durant el camí passarem per la font del Llum, font de la cadireta, Bassal dels Avellaners i balma de les Pruneres.

FITXA TÈCNICA

Tipus de ruta: Circular

Alçada de sortida: 677m.

Alçada màxima: 1133m.

Desnivell teòric acumulat: 456m.

Temps aproximat de l'excursió: 3h.

Distància total: 7 km.

Dificultat: Mitjana

Material necessari: Bon calçat, aigua, alguna cosa per menjar... i un mapa de la muntanya.

Itinerari: Monestir de Santa Cecília, camí de la font del Llum, Portell de Migdia, coll del Montgròs, coll de les Comes, coll del Miracle, canal del Miracle i GR 172 fins al punt de sortida.






DESCRIPCIÓ DE LA RUTA

Del Monestir de Santa Cecília, sortim per la carretera cap a Can Maçana fins a trobar, més enllà, unes escales que s’enfilen a la nostra esquerra. Hi ha un cartell que indica que per allà es va a la canal del Llum. També hi ha marques del GR.

Més endavant, trobem una cruïlla i agafem el camí de la dreta. Anem seguint el GR 172 fent petites pujades i baixades.

Arribarem a una nova cruïlla, deixarem el camí del GR i agafarem el camí de l’esquerra. Indicat com a camí de la Font del Llum.

Aneu pujant i abans d’entrar a la canal hi ha un camí a la dreta que us durà a la Font de la Llum, amagada darrera d’una llastra de roca despresa. Val la pena porta un lot per veure dins la font ja que aquesta està a les fosques.

Torneu al camí que puja per la canal i aneu remuntant-la. Els darrers metres són els pitjors. Un cop a dalt haurem arribat al portell del Migdia.

Comencem a baixar seguint el camí. Deixarem a la nostra dreta un camí que ens portaria a Els Ecos, marques blaves, conegut com canal del Micos, zona equipada. Continuarem baixant. Més endavant trobarem a la nostra esquerra un altre camí, aquest porta al Camell de Sant Jeroni.

Arribarem a la canal del Migdia i haurem d’agafar el camí de la dreta amb marques grogues que puja a la font de la Cadireta i el Montgròs. Hi ha un cartell que ho indica.

Seguim el camí i passem per un tram molt espectacular i força aeri, que dóna una mica d’al·licient i perspectives a l’excursió.

Passat el tros més aeri, el camí gira i s’enfila a buscar el coll del Montgròs, deixant a la nostra dreta l’espectacular paret de la Roca Plana dels Llamps.

Des del coll, seguir l’ampla carena de la nostra esquerra que ens portarà al cim del Montgròs. El mirador del cim del Montgròs ofereix una àmplia perspectiva de Montserrat.


Magnífiques vistes de la zona de les Agulles, els Frares, els Ecos, la comarca de l'Anoia, Sant Jeroni i la comarca del Baix Llobregat.

La baixada la farem pel Coll de les Comes. Tornem al camí i anem a l’esquerra. La baixa és un tram curt però força dret. Al final de la baixada trobarem un cartell que diu: Montgròs.

Aquí començaria el camí de la Canal Roja a l’esquerra. Nosaltres agafarem el camí de la dreta. Direcció al bassal dels Avellaners.

Atenció més endavant, ja que en un revolt molt tancat del camí, comença un altre camí que porta a la Miranda del Ecos i que estàs marcat en pintura de color blau. És fàcil equivocar-se ja que està en la mateixa direcció que anem caminant. Només hem d’estar atent a seguir les marques grogues del camí.

Un cop passat el bassal dels Avellaners, arribarem al Coll de les Comes i al torrent de la Coma Alta i li donarem la volta a la Vella. Seguint les marques grogues arribarem a la balma de les Pruneres i seguidament al Coll del Miracle.

Un cop al Coll del Miracle, hem d’agafar un camí en marques blaves que marxa a la dreta, fàcil de veure ja que fa baixada. Deixem el camí recta que porta al Coll de Porc i anem baixant per la canal del Miracle. La baixada es fa un pèl llarga i cansada.

Al final de la canal trobarem el GR 72 que ens durà al punt d’inici de l’excursió. El seguirem cap a la dreta i només cal anar seguint les marques blanques i vermelles del GR.


Passarem per un tram equipa amb una barana i escales de ciment. trobarem un parrel de camins a l'esquerra que porta a la carretera, nosaltres seguim recte per les marques de GR. Creuarem uns corriols de roques despreses i un torrent de dimensions considerables.

Més endavant trobem la cruïlla de l'inici del cami de la font del Llum. Nosaltres seguim recte i desfem el camí fet al principi de l'excursió.

NOTES:

Els temps és orientatiu. S'ha de tenir en compte les parades per gaudir del paisatge i el temps empleat si pareu a esmorzar. Vigileu de no confondreu-us i que en comptes de pujar al cim del Montgròs us enfileu cap a la Salamandra i els Ecos. Hi han trams una mica relliscosos en cas de pluja. Si ho preferiu, podeu fer la volta al revés.

FOTOS DE LA SORTIDA



12 comentaris:

Toni

Una suggerència per fer aquest cim.
Ascensió per quan no faci calor. Deixar els cotxes a la zona de Can Jorba i anar a buscar la pujada pel camí de la Palomera (cal seguir un trosset el camí que marxa cap a l'oest des de Can Jorba). L'accés des del camí està marcat amb fites abans d'arribar al capdavall d'una baixada (millor portar el mapa). La pujada és un estil del camí dels Francesos (veí). Encerclarem pel sud i l'est la Palomera i baixarem a creuar un torrent. De seguida, i de manera evident, veurem que tira amunt, amb els plecs del Llibre ben a la vora, un camí ben pintat. No recordo el color exacte de la pintura, però cal defugir els dos trencalls marcats per anar als Plecs del Llibre. Camí pesat pel pendent sobre la roca o terra mig descompost del bosc a estones. A l'arribar al descans pla, de seguida ens trobarem amb el camí que ve de Coll de Porc ... aleshores cal per el tros més dur i exigent dins el bosc, que al capdamunt té una petita desgrimpada equipada recentment amb una corda.
La baixada del Montgrós es pot fer pel bosc de teixos que van directament cap a una font sobre el Torrent del Migdia. Baixar el Torrent del Migdia fins la pujadeta al coll de l'Ajaguda i acabar de baixar el camí dels Francesos sabent seguir cap a Can Jorba al capdavall sense haver d'arribar al camí pròxim a la Vinya Nova.
Una segona opció de descens més entretinguda seria desfer el camí que hem pujat fins la primera cruïlla que marca cap els Plecs del Llibre. Aquest camí ens durà al Torrent del Migdia, gairebé al punt on entronca el camí del Coll de l'Ajaguda per on seguiriem com a la primera opció.

Toni

Ho sento, més o menys ho tenieu descrit en una altra banda.

Us hauré de plantejar una tercera alternativa je je je.
El camí dels Plecs del Llibre des del Torrent del Migdia. S'agafa una miqueta més avall d'on et deixa el camí que baixa al torrent des de l'Ajaguda. De tota manera, la majoria de vegades que he fet el Montgrós (inclosa la primera) ha estat des de Can Maçana fent travessa cap a Collbató.

Kesua

Hola Toni,

Des de Can Massana surt una bona excursió fins el Montgròs. Nosaltres la vam fer una vegada i després de fer cim vam voler baixar pel torrent de Migdia i enllaçar amb el camí dels Francesos per arribar al Bruc. Vam deixar un cotxe a Can Massana i l'altre al Bruc. Però ens vam equivocar de camí i des del torrent del Migdia vam anar a parar al serrat de la Palomera. Encara algú dels que vam fer la sortida se'n recorda que va ser una volta molt dura. Va ser de les primeres sortides que feiem i vam pagar la novatada.

Gràcies per la teva col·laboració i els teus comentaris-

JM

Muntanyes Regalades

Dies enrere em van donar a conèixer la vostra web. En primer lloc, la meva més sincera felicitació, el vostre treball divulgatiu és encomiable i us ho agraeixo, és una bona manera d'obrir els senders i recorreguts de la muntanya a tothom. Avui he fet aquesta ruta del Montgròs. Hauré pujat a aquesta talaia un munt de cops, però mai des de Santa Cecília. El dia ha estat molt tapat i no he vist absolutament res, però m'ha servit per estirar les cames. Un parell de coses. Podria ser interessant comentar que en el moment que enllaces a la Canal del Migdia amb el sender que ve del Camell, t'incorpores al traçat del P.R. de Can Maçana. Per tant, no deixarem les marques grogues i blanques (més aviat escases) fins al Coll del Miracle. És una bona referència, ja que hi ha cruïlles un xic confuses. I en segon lloc, les marques que d'aquest coll baixen fins al G.R. són blaves, no blanques. Suposo que les hauran pintat de nou, ja que te les trobes molt sovint. Ah, m'oblidava, del Coll del Montgròs la carena marxa a l'esquerra, és molt evident, però no sé si per algú novell a la muntanya pot dur-li a dubtar. Un cop més la meva enhorabona i a seguir endavant. Xavier Romero.

Kesua

Hola Xavier,
Abans de res gràcies per les felicitacions. Saber que darrera de tota la feina que fem, tant al web com al blog, serveixi per a que la gent pugui planificar les seves sortides, ens és molt gratificant.
També t’agraïm i valorem molt el suggeriment que fas de la ruta i que modificarem a la ressenya. Aquest comentaris són els que aporten un contingut extra.
De mica en mica anirem actualitzant les rutes d’apeupermontserrat. Últimament estan repintant molts camins i posant pals indicador nous que no estan ressenyats.
Bones caminades.
Josep M.

Anònim

Avui he fet aquesta excursió (4/12/10), Un dia gris amb boira espessa per damunt dels 800 m. i amb la pedra massa relliscosa per gaudir-la,de fet tan sols he vist dos grups, es el dia que menys gent he trobat. Està clar que l'hauré de repetir, ja sigui de Santa Cecília o de l'altre banda, dons de dalt el Montgòs no es veia res.
En el punt que comenteu que porta als ecos m'he despistat i amb la boira espesa m'ha costat trobar referencies per redreçar el camí, les marques no son blaves (pot ser ho eren avanç) però ara son grogues i això m'ha dificultat mes, dons he continuat confiat un bon tros. Be! m'ha servit d'experiencia en l'us del mapa i també que en cas de dubte el millor es desfer el camí fins trobar una bona referencia.
Fa temps que us segueixo dons tinc debilitat per Montserrat i soc relativament novell amb el tema d'excursionisme. estic convençut que un dia us acompanyaré, però mentre tant vaig aprofitant que vosaltres compartiu els coneixements amb tots els que hi estem interessats.
Gracies per fer-ho

Kesua

Seguint el consell del comentari anònim del 4/12/10 (llàstima que no digués el seu nom) hem arreglat l'error en la ressenya que fa referència al color del camí a seguir.
Agraïm especialment aquest comentaris, ja que ens fan millorar la informació dels camins a tots els que es vulguin endinsar dins aquesta meravellosa muntanya de Montserrat.
També estàs convidat a venir amb nosaltres quan vulguis.

Salutacions

Josep M.

Miquel Àngel

Em dic Miquel Àngel i no pretenia pas sortir com anonim, pero no m'he aclarit amb lo dels perfils i segueixo sense saber on clicar. URL?

Kesua

Hola Miquel Àngel,

No passa res per enviar el missatge des d'anònim. És que ens agradar contestar a la gent pel seu nom. Amb un nom a peu de comentari n'hi prou.

Sobre el teu dubte de com identificar-te quan fas un comentari. Has de marcar "compte de google" i et demanarà que introdueixis el teu correu. Això funciona si tens compte gmail.

Les altres opcions, m'imagino que funcionen igual, però no ho sé cert.

Espero haver resolt els dubtes.

Bona setmana i bones caminades.

Josep M.

miquel àngel

He tornat a fer l'excursió i ha estat molt gratificant fer-la sense la boira que em va perseguir el 1r cop, no deixant-me veure res, a mes de 50 metres i gaudint en canvi aquest cop de l'inversió tèrmica que em va deixar unes vistes precioses i fins i tot millor temperatura a dalt el Montgròs que a Sta. Cecília.
Us faré arribar també una foto de la panoramica des de el Montgròs, es veu molt l'afegit peró te el seu encant. Us agradará.
Miquel Àngel

Kesua

Hola de nou Miquel Àngel,

El Montgròs és un mirador excepcional de Montserrat i visita obligada de qualsevol amant d'aquesta meravellosa muntanya. Esperem la teva foto que de segur ens agradarà.

Josep M.

Anònim

Avui he fet aquesta ruta i *Deu ni do !! He hagut de fer marxa enrere tres vegades per trobar el camí correcte. Al final m'he passat de frenada i he acabat en el Coll de *Port, des d'on he fet la baixada al *GR i, desesperat per arribar, he anat a buscar la carretera. Total 6 hores ! He acabat rebentado, però amb una, no sé com dir-ho, pau interior, satisfacció sublim. Segur que els que freqüenteu la muntanya ho heu sentit. M'he passat tot el camí de tornada amb cotxe a Badalona cantant com un *tontito ! La tornaré a fer amb el meu amic *Chema i us enviarem fotos !!
Francesc

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.


anar amunt