FAUNA MONTSERRATINA


ESCANYAPOLLS

L'escanyapolls o cèrvol volador (Lucanus cervus) és el coleòpter més gran d'Europa. Tot i el seu pes, es capaç d’enlairar-se i volar durant les nits d’estiu. Durant el dia fugen del sol, ja que no els agrada gens. Les larves d’aquests insectes creixen a la foscor de les galeries que elles mateixes excaven als arbres baldats. Passat uns quants anys a la foscor, es transformen en escarabats i surten a l’exterior.

Es caracteritzen per tenir dimorfisme sexual: els mascles són més grans que les femelles i mostren unes mandíbules més desenvolupades. La mida oscil·la entre els 3 i 9 cm els mascles i els 2,80 i 5,40 cm les femelles. El color és marró molt fosc i les banyes una mica vermelles. La femella no té aquestes banyes.

El nom d’escanyapolls ve de la creença que aquests escarabats entren als galliners i escanyen els pollets amb les seves espectaculars mandíbules. Però la veritat és que són inofensius i en tenen prou de xarrupar els sucs que regalimen dels arbres. La funció de les prominents banyes és bàsicament sexual. Els mascles es barallen encreuant-se les banyes tal i com ho fan els cérvols amb la finalitat de conquerir una femella per aparellar-se. Complert l’objectiu els adults es moren i deixen els ous fecundats com a llavor

L'escanyapolls viu a zones on hi ha boscos madurs i costa trobar-lo. És una especie protegida per llei a Catalunya i trobar-se un és una fita a celebrar, ja que és una espècie en regressió i no gaire abundant, i és indicadora de la salut d’una massa forestal. L'exemplar de la foto la vam trobar a la Canal Roja i la vam salvar d’una morta segura mentre intentava sortir infructuosament d’un toll d’aigua.

BIBLIOGRAFIA

LLORAT, JOSEP MARIA (2009). El Parc Natural de Montserrat. 10 rutes autoguiades. Cossetània Edicions.

A INTERNET

http://ca.wikipedia.org/wiki/Escanyapolls

http://ichn.iec.cat

http://www.tv3.cat

FOTOGRAFIA

JORDI S.

RESSENYA

JOSEP M.

Publicat l'1 d'agost de 2011

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.


anar amunt