ELS PALLERS I COVA DE L'ARCADA


Pujada pel camí dels Pallers i Baixada pel camí de la cova de l'Arcada

PRESENTACIÓ DEL LLOC:

On som: El Bruc s'integra dins el Parc Natural de la Muntanya de Montserrat i s'estén pels vessants sud-occidentals del massís. Situat a la comarca de l'Anoia, el seu nucli urbà es reparteix entre els antics carrers del Bruc de Baix, del Mig i de Dalt i el de la Parròquia.

Com s'hi va: En cotxe, Autovia A-2 de Barcelona a Lleida. Carreteres comarcals BP-1101 del Bruc a Manresa i carretera BP-1103 de Can Massana a l'Abadia de Montserrat.

Planifica l'itinerari: OBRIR GOOGLE MAP.

Què hi volem fer: Pujarem Als Pallers per gaudir de les formes peculiars d'els monòlits. Ens acostarem a l'avenc dels Pouetons de les Agulles, una de les cavitats més importants de Catalunya i visitarem la cova de l'Arcada, tota una meravella de la natura.



Obrir mapa més gran


DADES

PERFIL


DESCRIPCIÓ DE LA RUTA:

La sortida la fem des de la plaça del Racó, al Bruc de Baix. Travessem el pont de la Parròquia del torrent de l’oncle Illa i agafem un camí a l’esquerra en direcció a Mas Grau.
Una vegada deixada enrere les cases, trobarem un camí a l’esquerra que porta a Can Rovira, i després un altra a la dreta que porta a Can Salses. Nosaltres seguirem recte per la pista en direcció als boscos de Can Rovira.
Passem per l’inici del camí de la cova de l’Arcada, a la nostre dreta , amb marques de color vermell. Aquest serà el camí de tornada de l’excursió. Més endavant tindrem davant nostre la raconada del Vermell del Xincarró.
En un revolt, deixarem la pista i agafarem un camí que marxa a la dreta . Trobarem marques de SL (senders locals) de color blanc i verd. Estem a l´antic camí del Bruc als pallers i que remunta el torrent de la Diablera.
Anem remuntant el torrent seguint les marques. Passarem per un tram amb esglaons de fusta que ens ajuda a evitar algun pas complicat.
Més amunt tornarem a sortir a un pista ampla i trobarem una cruïlla indicada. On podem anar al Collet de Guirló i Can Massana, camí de l’esquerra . O en el nostre cas al refugi Vicenç Barbé, camí de la dreta. Davant nostre tenim la Portella.
Seguim el camí i ja comencem a veure els Pallers. Arribem a una petita zona plana coneguda com l’Era dels Pallers, on deixarem el camí que ens porta al refugi per anar a visitar la zona dels Pallers.
A la dreta comença el camí direcció als pallers amb marques blanques i verdes. El camí no és fàcil però val la pena arribar-s’hi i gaudir d’aquestes curioses formes rocoses.
El camí continua pel serrat de les Arnes, però nosaltres desfarem el camí fet per tornar a l’Era dels Pallers.
Continuem el camí remuntant el torrent dels Cirerers fins a la cruïlla que ve de la Portella, a la nostra esquerra. Seguim cap a la dreta, seguint les marques del PR (marques de color blanc i groc).
El camí ens portarà al refugi i a la zona de les Agulles. Fem uns revolts i creuem el torrent. Després d’una curta pujada, som al darrera del refugi Vicenç Barbé.
Podem agafar un corriol que puja just darrera el refugi i acostar-nos al avenc dels Pouetons de les Agulles de 123m. de profunditat i 337m. de recorregut. S’ha de estar alerta de no passar-nos i acabar a la zona de les Agulles.
Aquest avenc consta d’un espectacular pou d’entrada de 52 metres de profunditat amb un replà a la cota -32 on gràcies a una pronunciada rampa s’ajunten les dues boques de la cavitat.
A partir d’aquí pous i galeries, esquerdes i ressalts, blocs i lloses, fins un darrer pou de 14 metres que permet accedir a una galeria final de 50 metres. Aquesta cavitat es una de les més importants de Catalunya.
Tornem al refugi i continuem el camí en direcció a coll de Porc. A partir d’aquí haurem d’anar en compta. Ja que haurem d’agafar un corriol a la dreta no gaire senyalitzar. Està just on el camí fa una petita baixada i travessa el torrent del Lloro. Hi ha marques blanques als arbres.
El camí baixa pel mig d’un bosc d’alzines. Hem d’anar seguint les marques i el torrent, fins arribar a una bifurcació. A l’esquera indica coll de Porc. Nosaltres agafem el camí de la cova de l’Arcada, que és el de baixada. A partir d’aquí les marques són de color vermell.
En un revolt del camí, tindrem les primeres vistes de la cova a l’altra banda del torrent de les Grutes. Travessarem una zona d’enderrocs i de seguida arribem a la cova de l’Arcada. Aturada obligatòria.
Arran de les parets verticals del serrat del Cabrit, i per sobre del torrent de les Grutes, trobem la Cova de l'Arcada (730 m). Aquesta cova és un pont natural, adossat a la paret del cingle, sota la desembocadura del torrent de la Coma Alta. Té aproximadament 5 metres de fons, per 20 d'alt i 40 d'amplada, tota una meravella de la natura.
Continuem la baixada i deixarem un corriol a l’esquerra que porta a la cova del Cabrit. Més endavant trobem una pedra que ens indica l’entrada de la font d’en Xebret.
Passarem pel costat d’uns grans blocs. Són l’agulla del Castell i la roca del Tambor. Els deixem a l’esquerra nostra i ens dirigim al coll del Xincarró. Seguim el camí i les marques vermelles pel torrent del Porquer i el serrat de les Arnes.
Anem baixant per un camp d’oliveres fins a trobar la pista per on havíem fet el camí de pujada als Pallers. Girem a l’esquerra i desfem el camí fins arribar a la plaça del Racó.

NOTES: El refugi no és ni un hotel ni un restaurant. Si voleu, aprofitant que l'excursió no és massa llarga, podeu allargar-la per la zona de les Agulles. Els temps és orientatiu. S'ha de tenir en compte les parades per gaudir del paisatge i el temps empleat si pareu a esmorzar. Si ho preferiu, podeu fer la volta al revés.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.


anar amunt