MIRANDA DE SANT JERONI


Miranda de Sant Jeroni (1.237m.) punt culminant del massís. Cim amb dues puntes separades uns 10 metres per un petit coll. El cim de l’esquerra disposa de vèrtex geodèsic i un grèvol pluviòmetre. El de la dreta té una taula d’orientació i un ampli mirador.

La taula d’orientació fou col•locada, l’any 1986, per iniciativa del centre Excursionista de la Comarca del Bages. També fou un dels vèrtexs de triangulació utililitzats, l’any 1792, per al mesurament del meridià entre Dunkerke i Barcelona, que serví per definir i implantar el metre com a mesura internacional de longitud.

I des del mirador una extraordinària visió de 360º de tota Catalunya.

Al sud: des de la Serralada del Montmell fins als ports de Tortosa-Beseit. Al fons el mar i el dies de visibilitat extraordinària, el Puigmajor de Mallorca.

A l’oest: la serralada del Montsant i la del Montsec. El Cotiella i el Turbó. L’Anoia i el Baix Llobregat.

Al nord: les muntanyes pirinenques, des de les Maladetes fins al Canigó. Entre elles el Port de Compte, la Pica d’Estat, el cadí, Pedraforca, Moixeró, Tossa d’Alps, Puigmal. El Berguedà i el Bages.

A l’est: Sant Llorenç, Montseny, Montnegre, Tibidabo, Sant Salvador de les Espases, la Mola. El Vallès orienta i occidental.

La imaginació poètica de Jacint Verdaguer situa el rei En Jaume en aquesta talaia quan decideix emprendre la conquesta de Mallorca i València:

Per veure bé Catalunya
Jaume primer d'Aragó
puja al cim de Sant Jeroni
a l’hora en què hi surt lo sol:
quin pedestal per l’estàtua!
pel gegant quin mirador!

GALERIA FOTOGRÀFICA


Val la pena apropar-se i us proposem de fer la següent excursió:

LA VINYA NOVA-SANT JERONI-LA VINYA NOVA

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.


anar amunt