CANAL DE L'ARTIGA ALTA

La canal de l'Artiga Alta està situada al serrat de l'Artiga Alta. Aquest serrat es divideix en dos canals. A l'esquerra la canal abans anomenada, i a la dreta la canal de la l'Artiga Baixa, també coneguda com a via ferrada de les Dames.


Pas equipat amb un passamà

L'aproximació al serrat de l'Artiga Alta es fa per un torrent ampla que surt del camí de la Vinya Nova, entre el camí del Clot de la Mònica i el camí del Pont.
El torrent ens porta fins als peus del serrat on es bifurca en dos. A la dreta deixem la canal de l'Artiga Baixa o via ferrada de les Dames, hi ha un cartell que ho indica. Prenem la canal de l'esquerra i l'anem remuntant fent zigzagues buscant els millors passos per evitar alguns blocs de pedra i la part més tofuda dels esbarzers. El primer pas equipat que trobem es un passamà, equipat amb una corda i una cadena, que ajuda a fer un flanqueig horitzontal d’uns 10 metres. Aquest pas es pot evitat anant per la dreta de la canal.


Pas equipat amb cadena i corda

A mida que remuntem la canal, aquesta es redreça i s’estrenya molt. A l’esquerra veurem, uns quants metres per sobre de nosaltres, el segon pas equipat. Es tracta d’un ressalt d’uns 20 metres. El primer tram s’ha de grimpar fins arribar a l’equipament. Una corda, i després una cadena i una corda ens fa guanyar alçada en diagonal per la paret i ens porta a un flanqueig ascendent que superarem primer ajudats d’una corda i seguidament d’una cadena.


La canal s'engorja

Una mica més amunt trobem el tercer tram equipat. Es tracta d’un ressalt que té forma de pou obert per davant. La primera part té uns 8 metres que es fan ajudats d’una doble corda nuada. Hi ha algun pas que rellisca però es puja força bé aquest tram.


Pas equipat més llarg de la via

Arribat a un replà trobem un altre canaló, aquest es el pas equipat més llarg de la via, amb uns 40 metres de cordes i cadenes. En aquest punt la canal es redreça molt i forma un salt molt llarg. Aquest tram es bastant relliscós, doncs l'aigua a polit totalment la roca.


Cadena a la sortida del canaló

El darrer tram del canaló, uns 5 metres, es fa ajudats d’una cadena. La sortida és una mica extraplomada i s'ha de tirar de braços. La roca en aquest punt no està tan polida i fa de bon passar.


L'últim pas és el més vertical de la canal

Remuntem la canal i arribem al darrer ressalt i tram equipat. Aquest ressalt és igualment vertical, però més obert i per tant menys protegit. Té uns 15 metres de cadenes i corda. A l’inici de la paret trobem un arbre caigut que ens ajuda a pujar per la paret. També serveix per descansar sobre la seva soca. A partir d’aquí no queda més remei que tirar amunt i prestar atenció al braços, ja que el cansament es deixa notar.
Un cop passat aquest darrer tram, només queda remuntar el torrent, els esbarzers no ens ho posaran fàcil, fins que trobem a la nostra dreta una fita de pedres i un corriol que ens durà al camí dels Pollegons. Baixem pel camí amb marques de color groc i després pel camí del clot de la Mònica, marques blaves, fins a trobar l'ampla pista del camí de la Vinya Nova.

NOTES: Imprescindible dur casc. No estaria de més portar material per assegurar-vos. Sobretot si aneu amb gent inexperta o que no estigui forta de braços. Tot el passos estan preparats per a fer ràpel. Es pot fer tot l’any sempre que estigui el terra sec.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.


anar amunt