RACONS DE MONTSERRAT


ERMITA DE SANT JAUME

La Gorra Marinera és el primer monòlit del grup de gorres segons es mira des del Monestir i un dels més coneguts de la regió de Tebes, ja que a la seva vessant est, i penjat del precipici com si fos un niu d'àligues, es va construir l'ermita de Sant Jaume.

De l'antiga ermita que va ser destruïda l'any 1812 per l'exèrcit francès només en queden restes consolidades dels murs de pedra, cisternes d'aigua, un canal d'aigua en roca i terrasses.

Gaietà Cornet i Mas en el llibre Tres días en Montserrat de l'any 1863 la va descriure així: "La situación y estrechura de su sitio es muy semejante a la de S. Onofre y S. Juan, que en estraordinaria eminencia le sirve de techo en mucha parte. Tenia esta ermita sin salir de ella un hermoso y espacioso mirador, de donde se gozaban apacibles vistas por levante, mediodia y norte, y a pesar de estar distante del monesterio 2300 pasos, se ve este por unas grandes y espantosas profundidades; se oyen los monges cuando cantan en el coro, el órgano de la iglesia, y hasta los que hablan en la plaza. Finalmente se descubren clara y distantemente ocho de las ermitas. Se creia con bastante verosimilitud que esta era una de las mas antiguas. Al presente solo se conservan de esta ermita unos paredones, y es muy espuesto el entrar en ella por el peligro que hay de despeñarse habiendo desaparecido el camino."

Sens dubte aquesta ermita és una de les més espectaculars del massís montserratí. L'accés no és gens fàcil i es fa per un esglaons tallats a la roca i grimpant. Un cop a l'ermita, les vistes són senzillament increïbles i la sensació d'alçada molt gran. També s'ha d'anar amb molt de cura a l'hora de desgrimpar, una corda pot ajudar a fer la baixada a gent poc experimentada.

GALERIA FOTOGRÀFICA


Val la pena apropar-se i us proposem de fer la següent excursió: MIRANDA SANTA MAGDALENA.


BIBLIOGRAFIA

CORNET I MAS, G.(1863). Tres días en Montserrat. Barcelona. Plus Ultra.

GARCÍA PICAZO, A.(2007). Montserrat: Ascensiones de leyenda. Madrid. Desnivel.

GENERALITAT DE CATALUNYA. PATRONAT DE LA MUNTANYA DE MONTSERRAT (2008). [en línia].
[Consultat: 29 juliol 2011]. Disponible a Internet: [http://www20.gencat.cat/]

FOTOGRAFIA

JORDI S I ORIOL

RESSENYA

JOSEP M.

PUBLICAT: 30 de juliol de 2011

2 comentaris:

C.Pifarré

Què interessant la cita de G.Cornet, com marca la distància al monestir en 2300 pasos... i que és sentia fins hi tot el que es parlava a la plaça! Molt curiós!

Josep Maria Corrales

Veure aquesta ermita en el seu esplendor, devia ser tot un espectacle colpidor per als pelegrins que la vam poder gaudir!

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.


anar amunt