CANAL DE L'ERMITÀ MORT


La canal de l’Ermità Mort es troba a la cara sud de la muntanya de Montserrat entre el serrat de la Vinya Nova, el serrat dels Pollegons i per sota de la serra de l’Alzina de les Paparres. De la serra de l’Alzina les Paparres baixen diferents torrents que conflueixen en un de principal en sobrepassar la cova de la Murdela, aquest nou torrent és el que anomenem canal de l’Ermità Mort. El torrent davalla en direcció sud-oest encaixant-se notablement, formant estrets i engorjats. Després d’un curt recorregut acaba unint-se al torrent del Pont.
Té una longitud de 400 m i un desnivell de 120 m. El componen 5 ràpels i el més llarg té 20 m. S’ha de portar casc, arnès, davallador, bagues de seguretat i una corda de 40 m o dos de 20 m.
La toponímia d’aquesta canal prové de l’ermità de Sant Onofre Josep Broch, assassinat pels francesos el 25 de juliol de 1811 a la serra de les Paparres, on fou trobat. També aquesta canal es coneix com d’Aruna Chala , en referència a la cova de la Murdela.

BASSAL NATURAL

L’aproximació la fem sortint de la Vinya Nova per l’ampla pista fitada amb marques blanques que hi ha al costat de la masia. Passem de llarg una cadena i un cartell de regulació d’escalada i girem a la dreta passant pel costat d’un antic forn de calç abans d’arribar al llit del torrent del Pont. El remuntem un tros fins a introduir-nos al camí de Pont. Seguim les marques blanques deixant a la dreta diversos corriols, passem de llarg la part final de la canal de l’Ermità Mort, hi ha fita, i fent llaçades arribem a la cruïlla on abandonem el camí del Pont i agafem el de la dreta, marques vermelles, que porta als Pollegons. Resseguim el camí fins a la cova de la Murdela, molt camuflada entre els matolls a l’esquerra del camí. Passat la cova, arribem a un torrent on abandonem el camí girant a la dreta. Baixem pel torrent passant per davant d’un bassal natural.


ELS DOS PRIMERS RÀPELS

Deixem enrere el bassal i trobem el primer ressalt que passem sense problemes fins arribar al primer ràpel d’uns 5 metres. La instal·lació d’aquest ràpel és un parabolt amb xapa i un maió. El segon ràpel d’uns 12 metres està ben equipat i és molt lliscós al ser una zona molt ombria i humida.


DESGRIMPANT EL TORRENT

La confluència de dos torrents s’uneixen al nostre i fan un de principal. Continuem baixant per la glera sota l’ombra de grans arbres. El torrent cada cop es fa més estret i trobem petits ressalt prou curiosos.


ELS RÀPELS MÉS VERTICALS DE LA CANAL

Un passadís estret dóna pas als ràpels més espectaculars de la canal. Es tracta d’un tram vertical de 35 metres que podem fraccionar en dos de 20 i 15 metres. Entre els dos ràpels hi ha una marmita on haurem de ser hàbils per a no sucar la corda. El primer ràpel l’entrada és una mica complicada però un cop en posició de rapelar ja no té secret fins arribar a la marmita que l’haurem d’esquivar i arribar a la petita reunió del següent ràpel, màxim 3 persones. El segon ràpel té la reunió molt alta i complicada per assegurar el grup. El primer tram d’aquest ràpel té molts matolls que compliquen la baixada, passat aquest tram la roca és molt polida però agradable de fer.


L'ÚLTIM RÀPEL DE 7 METRES

Deixem enrere el tram més vertical de la canal i arribem al darrer ràpel on uns grans blocs caiguts ens barren el pas. A la dreta trobem la reunió d’aquest ràpel de 7 metres. Acaba a un replà, però vam aprofitar la corda des del mateix ràpel per a desgrimpar un ressalt d’uns dos metres.


EL FINAL DEL TORRENT

El tram final del torrent el fem desgrimpant entre grans blocs de pedra i petits ressalts que superem buscant els millors passos. Arribem a una zona més planera i boscosa on enllacem amb el camí del Pont. Girem a l’esquerra i resseguim les marques blanques desfent el camí fins a la Vinya Nova.

IMPORTANT: Aquesta canal està inclosa en l’acord sobre la regulació de l’escalada, de les vies ferrades i de les canals equipades al Parc Natural de la Muntanya de Montserrat. Per tant es prohibeix el descens des de l’1 de gener fins al 31 de juny.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.


anar amunt